H 264 este un standard de codare video digitală care se remarcă printr-o rată de compresie ridicată.
Principiul de funcţionare
Volumul de date poate fi redus prin diferite metode de codare. Metoda cea mai folosită este înlăturarea informaţiei care rămâne neschimbată de la un cadru la altul, lucru care are un impact major în cantitatea şi calitatea imaginii codate.
În standardul H.264 cadrele captate sunt comparate cu cadrul de referinţă şi doar pixelii care şi-au schimbat valoarea vor fi codaţi şi transmisi. Comparativ cu standardul H.264, MJPEG codeaza şi transmite toata imaginea, cadru cu cadru, volumul de informaţie fiind considerabil mărit.
MJPEG vs MPEG-4 vs H.264
Avantaje MJPEG
Standardul este potrivit pentru camere cu rezoluţie înaltă.
Se obţine o calitate superioară a imaginii.
Suportă un număr mare de camere la care înregistrarea şi vizualizarea se poate face pana la 30 fps.
Decompresie buna şi întârzieri mici.
Suportă detecţie la mişcare şi analiza video. Principalele dezavantaje ale standardului MJPEG sunt necesitatea unui spaţiu de stocare mare, dar şi a unei laţimi de bandă largă.
Avantaje MPEG-4
Standardul realizează o compresie mult mai bună şi poate să menţină rata de transfer constantă.
Permite sincronizarea audio - video.
Permite streaming.
Calitatea imaginii este mai scăzută comparativ cu MJPEG. Standardul nu este conceput pentru analiza video şi nu este potrivit pentru camere megapixel. MPEG-4 prezintă o decompresie mai ridicată şi întârzieri mai mari.
Avantaje H.264
Este standardul cu cea mai bună compresie.
Nu necesită o bandă largă de transfer, iar spaţiul de stocare este redus.
Permite o rată de transfer constantă şi sincronizare audio - video.
H.264 este conceput pentru vizualizarea în timp real. Prezintă un protocol de flux performant.
La fel ca predecesorul sau MPEG-4, standardul H.264 are probleme la stocare în cazul sistemelor mari (fragmentare) şi întârzierile sunt mai mari.
Concluzii
Odată cu apariţia standardului H.264, MPEG-4 a pierdut dramatic din popularitate şi din aplicabilitate. Dacă se doreşte sincronizare audio & video, atunci H.264 este soluţia ideală. H.264 a devenit în scurt timp cel mai utilizat standard şi se regăseşte în majoritatea dispozitivelor de pe piaţă la ora actuală.